Wat is clickertraining?

Clickertraining is een methode die gebaseerd is op leren op basis van beloning.

Om aan het paard heel precies duidelijk te maken wélk gedrag belonend is, wordt gebruik gemaakt van een clicker, of van een ander markeersignaal.


Een clicker is een simpel, heel klein plastic "doosje" met een reepje metaal erin. Wanneer je met je duim op het reepje metaal drukt, klinkt er een "click" geluid. Clickertraining heeft haar naam dus te danken aan dat simpele hulpmiddeltje, de clicker.

clicker

Aan het paard wordt geleerd,
dat het geluid van de clicker betekent:


Met wat je nú doet,
precies op het moment dat je de clicker hoort,
heb je een beloning verdiend.

In plaats van een clicker kan ook een ander signaal worden gebruikt om het gewenste gedrag heel precies te markeren. Bijvoorbeeld een kort woordje, zoals "Yes" of "Ex". Een tongklak kan ook.

Voor dove dieren kan een korte lichtflits, gegeven met een zaklamp, het markeringssignaal zijn.
volgende pagina

(de voordelen van clickertraining)


HappyPaard, een website over het paard, paarden, paardrijden, rijden, pony, pony's, ponies. Met clicker, training, trainen, en over paardengedrag, gedrag. Ann paarden leren, paarden beleren (of zadelmak maken, inrijden) van een paard. Spelletjes met paarden, dressuur, vrijheidsdressuur, NH, en natural horsemanship. Paardvriendelijke trainingsmethode. Positief belonen, positieve beloning. Markeersignaal of bridge.