Wat zijn de voordelen van clickertraining?Effectief
Veel mensen verkeren nog in de veronderstelling dat allerlei dwang- en pijnmiddelen zoals een zweep, sporen of een bit, nódig zijn om een paard te kunnen controleren. Niets is minder waar!

Met clickertraining leert een paard om met plezier te doen wat je vraagt. Oók wanneer je voor een eenmaal aangeleerde oefening niet telkens meer beloont.

Want een clicker getraind paard heeft lol in zijn "werk".

Er is geen verzet en geen angst, maar juist ontspanning, vertrouwen en plezier. En dat maakt het paard tot een betrouwbare partner.Efficient
Clickertraining leidt supersnel tot goede resultaten.

Omdat je - middels de clicker - zo duidelijk communiceert welk gedrag je vraagt. En omdat een ontspannen en positief gemotiveerd paard véél sneller leert, dan een onwillig of angstig paard. Stress blokkeert immers het leerproces.Paardvriendelijk
Iedereen, mens of dier, leert en werkt graag op een manier die in positieve zin motiverend is.

Een leidinggevende wordt als een goede baas ervaren wanneer hij of zij duidelijk is in wat er van je verwacht wordt. En die daarnaast met waardering reageert op je prestaties. Aan zo'n type leidinggevende ben je loyaal. Voor hem of haar zet je graag een extra stap.

Als je terugkijkt op je schooltijd, dan werden je favoriete vakken waarschijnlijk gegeven door een goede leraar. Een goede leraar kan goed uitleggen en weet daarnaast de leerstof leuk te maken.

En dat alles doet een clickertrainer.
Want met behulp van een markeersignaal (clicker) kun je heel duidelijk communiceren naar je paard; duidelijk maken wat je precies van hem verwacht. En door het gewenste gedrag te belonen maak je de oefeningen - en het leerproces op zich - leuk voor het paard.

Voor zo'n baas/leraar werken we graag, of we nu mens of paard zijn.
Mensvriendelijk
Clickertraining leidt tot een paard dat graag doet wat je van hem vraagt.

Clickertraining leidt bovendien tot een heel goede band tussen eigenaar/trainer en paard. Niet alleen door het gebruik van (voer)beloningen. Ook omdat clickertraining zorgt dat je duidelijkheid geeft aan je paard. En omdat je samenwerkt, in plaats van dat je als mens het paard dwingt om te doen wat gevraagd wordt.

Door de innige en begripvolle band tussen mens en paard die ontstaat als je clickertraint, krijgt de paardenliefhebber precies dát wat hij of zij verlangt. Een paard als betrouwbare kameraad, die snel begrijpt wat je bedoelt. En die bovendien uitstekend presteert in zijn werk.

En zó'n paard willen we graag, ongeacht het type "werk" dat we met het paard doen.


Of dat werk grondwerk is, of recreatief rijden, of dressuur, springen of welke tak van sport dan ook, dat maakt niet uit! Dat kan allemaal, met behulp van clickertraining.
volgende pagina

(de nadelen van clickertraining)


HappyPaard, een website over het paard, paarden, paardrijden, rijden, pony, pony's, of ponies. Met clicker trainen, en over paardengedrag, gedrag. Aan paarden leren, paarden beleren (of zadelmak maken, inrijden) van een paard. Spelletjes met paarden, dressuur, vrijheidsdressuur, NH, en natural horsemanship. Paardvriendelijk, een trainingsmethode. Positief belonen, positieve beloning, R+. Markeersignaal of bridge. Voordelen van clicker training.