Wat zijn de nadelen van clickertraining?Aan de orde komen, achtereenvolgens:
Niet meer dwingen? Maar mijn paard moet 't toch doen?
Als je clickertraining consequent toepast, dan betekent dat, dat je het paard niet meer dwingt om iets te doen (tenzij in een noodgeval).

Wanneer je gewend bent om te werken vanuit de gedachte "mijn paard moet ... doen als ik dat vraag, of hij daar op dat moment nu zin in heeft of niet", dan lijkt niet meer dwingen een nadeel. Of misschien lijkt het onpraktisch, of zelfs onhaalbaar.

In de praktijk van clickertraining blijkt het niet dwingen geen nadeel, integendeel. Ook blijkt dat het niet onpraktisch is, integendeel. Want clickertraining leidt snel tot een relatie met je paard waarin je niet meer hoeft te dwingen.

Dat komt omdat je door clickertraining een paard krijgt dat met plezier zal doen wat je vraagt. Of dat nu de trailer inlopen is, of een wormspuit accepteren, een vliegende galopwissel maken, stoppen met rennen wanneer jij dat vraagt, of juist sneller loper wanneer jij dat vraagt; dat maakt allemaal niets uit. Het heeft betrekking op elk gedrag dat je je paard leert, als reactie op jouw vraag of signaal.

Dwingen is niet meer nodig, want je paard zal met plezier correct reageren op alle vragen en hulpen die je hem hebt aangeleerd.

Afhankelijk van het karakter en de aanleg van het paard en van zijn ervaringen in het verleden, leer je het ene gedrag natuurlijk wel gemakkelijker (sneller) aan dan het andere. Maar datzelfde gaat op voor élke methode die kunt gebruiken om een paard iets te leren.Niet meer straffen? Maar ik ben de leider!
Mensen straffen hun paard niet voor hun eigen plezier. Althans, daar ga ik van uit.
Mensen straffen hun paard omdat ze denken dat het (soms) nodig is. Om te bereiken dat het paard doet wat hem gevraagd wordt. Als je de alinea's hierboven leest over dat dwingen niet meer nodig is, dan is duidelijk dat straffen ook niet meer nodig is. Het paard doet immers al - en met plezier - wat je hem vraagt.

Soms denken mensen dat straffen nodig is, om er voor te zorgen dat hun paard hen als leider of ranghoger beziet. Op de vorige pagina is uitgelegd dat een leider die niet alleen succesvol is maar ook nog wordt geliefd, iemand is die duidelijk is in zijn verwachtingen. En die waardering toont voor geleverde prestaties. Die straf alleen gebruikt in noodgevallen. En die er door duidelijke uitleg en positief motiveren voor zorgt, dat je lol hebt in je werk!

Zo'n succesvolle en geliefde leider word je voor je paard, wanneer je clickertraint.
Zonder te straffen.


Overigens, een bit is een strafmiddel.
Veel mensen zien dat nog niet zo. Maar feit is, dat het bit bedacht en ontwikkeld is om een paard een onaangenaam gevoel te kunnen toebrengen.

Bijvoorbeeld als je wilt dat het paard langzamer gaat of halthoudt, dan kun je druk op het bit gebruiken om dat voor elkaar te krijgen. De énige reden dat dat werkt is dat het paard geleerd heeft dat het dat onaangename gevoel kan laten ophouden, door te doen wat jij vraagt. Hetzelfde geldt voor het met behulp van een bit vragen van een bepaalde hoofdhouding ("stelling"), of een bepaalde richting ("buiging", of simpelweg links- of rechtsaf).

Onderstaand filmpje geeft duidelijk weer welke effecten het bit heeft in de mond van een paard.

Bekijk dit filmpje, alsjeblieft!

Geeft je browser het filmpje niet weer?
Klik dan hier om het filmpje te zien op youtube.
Met dank aan Arno voor het vervaardigen van dit duidelijke filmpje!

Wil je meer informatie over bitloos rijden?
Klik hier alsjeblieft!
Opdringerig paard, agressie of schooigedrag
Sommige mensen denken dat hun paard opdringerig wordt door het gebruik van voerbeloningen. Of zelfs agressief. En sommige mensen denken dat niet alleen, maar hebben dat zelf in de praktijk ervaren.

Echter, wanneer een paard opdringerig of agressief wordt (al dan niet vanwege voerbeloningen), dan is dat het gevolg van trainingsfouten. Hoe je opdringerigheid voorkomt - of afleert als dat van toepassing is - wordt uitgelegd op deze site in het gedeelte "basis oefeningen".

Opdringerigheid, agressie en schooigedrag zijn gevolgen van trainingsfouten.
Zulk gedrag is te voorkomen en indien nodig af te leren.
Geen clicker toegestaan bij wedstrijden
Bij wedstrijden is tjdens de proef het gebruik van een clicker niet toegestaan. Voerbeloningen evenmin.

Gelukkig zijn clicker en voerbeloning alleen nodig in de aanleerfase. Wanneer het paard een bepaalde oefening eenmaal kent, dan hoef je niet meer telkens die correct uitgevoerde oefening te markeren met de clicker en vervolgens te belonen. Ook niet wanneer het dertig oefeningen achter elkaar betreft.

Je paard zal het waarderen wanneer je af en toe nog wél clickt en beloont voor een al gekende oefening. Vooral als die oefening uitzonderlijk goed wordt uitgevoerd. Maar altijd blijven clicken en belonen, dat is beslist niet nodig.

Tijdens een wedstrijd laat je zien wat het paard al kan, niet wat het nog moet leren.
Dus heb je in zo'n situatie geen clicker en voerbeloningen nodig. Want die is voor de aanleerfase.
Clickertraining is ingewikkeld
Clickertraining is niet moeilijk of ingewikkeld. Maar een paard goed opvoeden en trainen, dat is inderdaad niet gemakkelijk.

Dat vraagt een goed inzicht in paardengedrag. Inzicht in hoe een paard leert. Het vraagt bovendien zelfvertrouwen, consequent zijn en een goede timing van de trainer.

Clickertraining maakt die op zich moeilijke opvoeding en training juist gemakkelijker.
Omdat het met clickertrainen zo duidelijk is voor het paard, wat je precies van hem verlangt. En omdat leren op basis van beloning bewezen de meest effectieve leermethode is, vooral wanneer een goede verhouding tussen leraar en leerling - trainer en paard - ook een rol speelt.

Het goed opvoeden en trainen van een paard is niet gemakkelijk.
Clickertraining maakt die op zich moeilijke opvoeding en training juist een stuk gemakkelijker.
Liefde is...
Sommige mensen hebben weerstand tegen voerbeloningen, omdat ze willen dat hun paard iets voor hen doet, in plaats van voor iets lekkers. Uit liefde, of vriendschap.

Tja, een deel van de liefde gaat door de maag, niet waar?
Vergeet bovendien niet dat veel dingen die ruiters van hun paard vragen erg onnatuurlijk zijn. Een paard wordt sowieso niet geboren om een ander wezen op zijn rug te dragen, of om met mensen samen te werken. Vraag je dat toch, wat is er dan op tegen om niet alleen te nemen maar ook te geven? Want ook dat is ware vriendschap of liefde, volgens mij: geven en nemen.

Je kunt er ook zakelijker naar kijken: voor wat, hoort wat. Je wilt zelf ook graag een salaris voor je werk; tenzij je werk je hobby is...

Natuurlijk zal een paard waarmee je een goede band hebt graag extra zijn best doen voor jou. Maar ervan uitgaan dat een schouderklopje altijd voldoende moet zijn als een dankjewel aan je paard, dat vind ik niet reëel.

Liefde gaat - ten dele - door de maag. En liefde of vriendschap is ook: geven en nemen.

Of zakelijker bezien: mensen willen ook graag een salaris voor hun werk; tenzij
hun werk hun hobby is... Voor wat hoort wat - ook voor een paard!

volgende pagina

(aanleren en afleren)


HappyPaard, een website over het paard, paarden, paardrijden, rijden, pony, pony's, of ponies. Met clicker trainen, en over paardengedrag, gedrag. Aan paarden leren, paarden beleren (of zadelmak maken, inrijden) van een paard. Dressuur, vrijheidsdressuur, NH, en natural horsemanship. Paardvriendelijk, een trainingsmethode. Positief belonen, positieve beloning, R+. Markeersignaal of bridge. Nadelen van clicker training, vooroordelen.