Soorten beloningenVoerbeloningen
Clickertraining is niet per definitie gebonden aan voerbeloningen. Het gaat er om dat een beloning wordt gebruikt, die het dier echt graag wil verdienen.

Een aai of schouderklopje is daarom in bijna alle gevallen niet motiverend genoeg.
Wanneer je zo'n nauwelijks motiverende beloning gebruikt, dan zal het leerproces erg langzaam gaan.
Tenzij je iets onaangenaams toevoegt, zolang het paard niet doet wat je vraagt. Maar in dat geval is de methode die je gebruikt niet uitsluitend clickertraining. Want bij clickertraining is de enige "straf" die wordt gebruikt, dat je (nog) geen beloning geeft.

Er zijn paarden en situaties denkbaar waarin een paard liever werkt voor iets anders dan een voerbeloning. Maar die situaties zijn vrij uitzonderlijk. Om die reden adviseer ik het gebruik van voerbeloningen, tenzij bij een specifieke oefening uitdrukkelijk anders wordt vermeld.

Ben je bang dat je paard opdringerig, schooierig of zelfs agressief wordt
door het gebruik van voerbeloningen?

Of vind je dat je paard met minder genoegen moet nemen,
omdat jij nu eenmaal de ranghogere bent?

Of denk je dat het paard van alles zou moeten doen
vanuit liefde of vriendschap voor jou?

Lees dan de pagina's De voordelen van clickertraining en
De nadelen van clickertraining, alsjeblieft.
Want op die pagina's wordt ingegaan op deze vragen.


Hap-slik-weg
De meest praktische voerbeloningen zijn zo klein, dat ze in één hap-slik-weg beweging door het paard worden opgegeten. Op die manier is de aandacht van het paard snel weer terug bij de oefening waar je mee bezig bent.

Wanneer je paard iets bijzonder goed doet, dan kun je dat extra waarderen door wat meer te geven, of iets dat nog lekkerder is dan de voerbeloning die je normaal gebruikt.
Clickertrainers noemen dat: een "jackpot" geven. Oftewel, je paard heeft zojuist een hoofdprijs gewonnen ;-)!

Om die jackpot te kunnen geven, moet je dat extra lekkers natuurlijk wel bij de hand hebben. Je kunt bijvoorbeeld de normaal gebruikte voerbeloning in een heuptasje doen en enkele jackpot-beloningen in je jaszak.

Gezondheid
Natuurlijk moet je bij de keuze van een voerbeloning rekening houden met de gezondheid van je paard. Alles dat veel suiker bevat, of veel zetmeel, is niet gezond voor een paard. Dus suikerklontjes zijn uit den boze. Allerlei paardensnoep dat als snoep te koop wordt aangeboden, bevat ook erg veel suiker.

Gezondere alternatieven zijn: kleine stukjes wortel, kleine stukjes appel, groentes die het paard graag lust (kleine stukjes broccoli, bijvoorbeeld). Nog gezonder is het gebruik van grasbrok. De meeste paarden vinden kruiden-grasbrokken zoals bijvoorbeeld
Wiesencobs erg lekker, en die zijn heel gezond voor je paard. Je kunt ook "gewone" grasbrok gebruiken die je desgewenst extra lekker kunt maken door er bijvoorbeeld wat geraspte appel doorheen te mengen.

Bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid en voor paarden met overgewicht is het extra belangrijk om gezonde - dus suikerarme - voerbeloningen te gebruiken. Over hoefbevangenheid en de relatie met voeding vind je goede artikelen op de site PaardNatuurlijk.nl
volgende pagina

(markeersignalen)


Clickertraining voor paarden en pony's. HappyPaard, een website over clicker trainen met paarden. Over het paard, paarden, paardrijden, paard rijden, pony, pony's, of ponies. over soorten beloningen. Leren op basis van belonen ban gewenst gedrag. Training van dieren (paard, hond, honden).