Over aanleren en afleren van gedragIets afleren op basis van beloning?!
Dat clickertraining kan worden gebruikt om gedrag aan te leren is gemakkelijk te begrijpen. Maar kun je een methode die gebaseerd is op leren door beloning ook gebruiken om gedrag af te leren?

Het antwoord is: jazeker! De "truc" is om te kijken welk wel gewenst gedrag het ongewenste gedrag kan vervangen.

Een voorbeeld. In het onderstaande filmpje toont Shetlander Joris gedrag dat ik ongewenst vind. Namelijk: uitingen van ongeduld. Hij schraapt met z'n voorbenen en stampt en gooit met een etensbak -- daar moet natuurlijk zsm iets lekkers in, vindt Joris!

In het filmpje leer ik Joris het schrapen met zijn voorbeen en andere uitingen van ongeduld af, door te clicken en belonen voor geduldig stilstaan.

Niet het hele proces van deze oefening staat op beeld, maar het grootste gedeelte wel.
In een totaal van nog geen kwartier tijd, veranderde het gedrag van Joris al aanzienlijk. Van bijna continue ongeduldig zijn, naar heel bewust en geconcentreerd netjes stilstaan. Want dát gedrag leverde hem een click en een beloning op.Geeft je browser het filmpje niet weer?
Klik dan
hier om het filmpje te zien op youtube.

Let op alsjeblieft:
de oefening op dit filmpje is niet zo geschikt als állereerste clicker oefening. Het filmpje staat desondanks in deze inleidende theorie, alleen om een idee te geven hoe het mogelijk is om ongewenst gedrag af te leren, door middel van clickertraining.


Veel meer voorbeelden van hoe ongewenst gedrag kan worden afgeleerd door middel van clickertraining, staan in de rubriek "clickertraining bij gedragsproblemen". Maar eerst de basis ;-)!
volgende pagina

(beloningen)


Clickertraining voor paarden en pony's. HappyPaard, een website over clicker trainen met paarden. Over het paard, paarden, paardrijden, paard rijden, pony, pony's, of ponies. Met behulp van clickertrainen. Over paardengedrag, paard en gedrag. Aan paarden iets leren, afleren of aanleren (paarden beleren). Hoe kun je ongewenst gedrag afleren bij een paard, door een methode die gebaseerd is op leren door belonen? Hoe dat kan, zonder te straffen, wordt hier uitgelegd.